BMI berekenen?

Je kunt hier eenvoudig je BMI berekenen.

In Nederland is bepaald dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een maagverkleining. Eén van die voorwaarden is dat je BMI een bepaalde hoogte heeft. In principe kom je in aanmerking bij:

  • een BMI van 40 of hoger
  • een BMI van 35 of hoger met één of meerdere bijbehorende ziektes (hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte, slaap-apneu, etc.)

Hoe wordt de BMI berekend?

Voor het berekenen van je Body Mass Index (BMI) moet je je lengte en gewicht weten.

De formule is: gewicht/lengte²

Of je gebruikt de handige BMI calculator hieronder. Als je je gegevens hebt ingevuld, wordt er automatisch uitgerekend wat je BMI is en wat het gemiddelde is dat je aan gewicht kunt verliezen na een maagverkleining.

Vul je gegevens (lengte en gewicht) en ik klik op enter.  Je ziet dan direct de gegevens.

 

In deze tabel kun je zien wat de BMI waarde inhoudt:

BMI (gewicht/lengte2) Classificatie
< 18,5 Ondergewicht
18,5 – 25 Normaal gewicht
25 – 30 Overgewicht
30 – 35 Licht obees – klasse I
35 – 40 Ernstig obees – klasse II
40 – 50 Morbide obees – klasse III
> 50 Super obees – klasse IV

Ander meetsysteem

Naast je BMI wordt ook vaak gekeken naar de verdeling van het vet. Vet rond buik en organen is namelijk het meest schadelijk voor je gezondheid. Het veroorzaakt ontstekingen, zorgt ervoor dat je immuunsysteem in de war raakt en vermindert de werking van je organen. Vooral de lever loopt een groot risico te vervetten en kan hierdoor zijn werk niet meer goed doen, namelijk vergiftiging van je lichaam voorkomen.

Daarom wordt ook vaak de buikomtrek gemeten om je vetgehalte te meten. Deze omtrek meet je op het punt tussen de onderste rib en de bovenkant van je heupbeen. Is deze bij mannen meer dan 102 centimeter en bij vrouwen meer dan 88 centimeter dan is er sprake van een ‘zeer hoog’ vetgehalte rond de buik. Dit is een extra indicatie voor de gezondheidstoestand van iemand en mogelijk een reden voor een maagverkleining.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.